Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag sprak ROS Kabelkrant met Ad van Langen.
Over zijn carière als ambtenaar maar vooral over zijn bestuurlijke functies.
Hij heeft zijn sporen als bestuurder verdiend in het Rosmalense verenigingsleven en is ook nu nog betrokken bij een aantal verenigingen.
Ad wordt geboren in Noord-Limburg, snel daarna verhuist het gezin naar Berlicum waar Ad zijn jeugd doorbrengt.
Op 14-jarige leeftijd behaalt hij zijn Mulo-diploma en gaat meteen aan het werk als volontair, zonder salaris maar met de mogelijkheid om te studeren, bij de secretarie in Berlicum.
Na de gemeente Berlicum volgen Nuland en Schaijk, de provincie Brabant, de gemeente Vught en medio 1959 de afdeling financiën bij de gemeente Rosmalen, waar hij hoofd van de afdeling wordt.
Hij heeft als hoofd Financiën de grootste groei van Rosmalen meegemaakt en begeleid (hij was tevens administrateur van het Grondbedrijf.
In 1962 werd het contract tussen de gemeente en Heijmans ondertekend voor de bouw van Hintham-Zuid.
De pen waarmee hij het contract ondertekende, heeft hij nog steeds.
In 1968 kreeg Rosmalen weer een forse groei-impuls met de ontwikkeling van Molenhoek-West.
In 1984 wordt Ad van Langen gemeentesecretaris van Rosmalen.
In datzelfde jaar overlijdt zijn vrouw Marian; haar plotselinge overlijden heeft bij het besluit om in 1989 – na veertig dienstjaren – te stoppen, een rol gespeeld.
Je gaat op zo’n moment relativeren; je afvragen, wat is nou eigenlijk belangrijk? Ik had het prima naar mijn zin, niemand zat me weg te kijken en ik was gezond.
Maar wanneer stop je dan met werken??.
Tot op de dag van vandaag heeft hij nog geen moment spijt gehad van dat besluit.
In 1984 treedt hij ook toe tot het bestuur van harmonie St. Cecilia; eerst als penningmeester en nu al geruime tijd als voorzitter.
Opa blies in een harmonie; het is in een dorp ook iets wat je eigenlijk niet kunt missen; hier wilde ik me best wel voor inzetten en ik wilde wat contacten hebben buiten mijn werk.
Hij geniet nog steeds van repetities en optredens, vooral van de jeugdleden.
We bespreken uiteraard het pleidooi van De Vereniging Zuinig op Rosmalen om onder de Rosmalense bevolking het draagvlak te onderzoeken naar de ontkoppeling van ‘s-Hertogenbosch.
Ad van Langen is een actief lid van deze vereniging en spreekt trots over de door de vereniging behaalde successen, zoals de tenaamstelling van het tennistoernooi Rosmalen en de Rosmalense postcodetoekenning aan de Groote Wielen.
De bewering van CDA-er Van Heijningen in het BD over de samenvoeging destijds ‘Nou we kregen uit Rosmalen een problematische financiële boedel mee ‘. ? bestrijdt Ad van Langen ten stelligste.
‘Volstrekte flauwekul wat Van Heijningen daar zegt.
Relatief gezien was de financiële positie van Rosmalen toen veel beter dan die van ‘s-Hertogenbosch.
Slaat nergens op.
De praktische consequenties van een ontkoppeling onderschat hij niet:
‘dat is honderd keer moeilijker dan samenvoegen’.
De vereniging moet eerstobjectief laten onderzoeken of er een behoorlijk draagvlak voor is.
Ook de overwegingen daarbij zijn belangrijk.
Je moet naar actuele zaken kijken die zouden pleiten voor weer zelfstandig worden.
De vaak gehoorde reden onder de Rosmalense bevolking We zijn zoveel geld kwijt aan de gemeentelijke belastingen, kan hij niet onderschrijven .
Hoor ik ook.
Ben het daar niet helemaal mee eens.
Het is erg lastig om dat hard te maken. Je weet niet wat er met Rosmalen gebeurd zou zijn.
Er blijft ook nog wat tijd over voor andere hobby’s dan alleen maar besturen: samen met zijn huidige echtgenote Thea is hij een enthousiast golfspeler.
Ze zijn beiden lid van Golfclub Rosmalen (GCR).
Je bent bezig, blijft in beweging en het voordeel van de GCR is dat je niet meteen uren kwijt bent om een aantal holes te lopen.
Zeventig jaar (een leeftijd die je hem niet geeft) is toch niks bijzonders antwoordt hij op de vraag of deze verjaardag nog groots gevierd wordt.
Harmonie Sint Cecilia dacht daar duidelijk anders over en verraste haar jarige voorzitter woensdagavond 24 november met een feestelijke aubade.