Pèrdjes opgeknapt en te zien in Stadskantoor

In het Stadhuis, bovenin een nis in de gevel, draait elk half uur een ruiterspel. Verbonden met het carillon van het Stadhuis. In de volksmond worden ze ook wel ‘de pèrdjes’ genoemd. Ze zijn ruim honderd jaar oud. De afgelopen 2½ jaar zijn de paardjes met hun ruiters gerestaureerd. Tot en met vrijdag 5 januari zijn ze te zien in de hal van het Stadskantoor. Daarna gaan ze weer naar hun vertrouwde plek.

Na inspectie bleek het ruiterspel toe te zijn aan restauratie.

De verflaag raakte los en een aantal onderdelen zat los. Om ‘de pèrdjes’ te behouden, koos gemeente ‘s-Hertogenbosch voor restauratie. Dat deed restaurateur Femke Rinkel. Ze onderzocht onder andere de kleuren van de verflagen en het aantal verflagen. Ook keek ze naar de gebruikte technieken. Daarmee bepaalde ze welke nieuwe kleuren het ruiterspel moest krijgen. Ook zijn onderdelen die los zaten hersteld.

Onderdelen die verguld of verzilverd waren, kregen een nieuwe laag bladmetaal (bladgoud en palladium).

Het ruiterspel bestaat uit vier ruiters te paard. Ze draaien in tegengestelde richtingen rond een torentje. De ronddraaiende paarden hebben elk een ridder met een harnas en speer in de hand. De ridders worden begeleid door twee trompetters te paard. In het verleden zijn meer restauraties uitgevoerd. De oudste dateert van 1902. In de stedelijke archieven staan meerdere vermeldingen over het maken en snijden van een ruiterspel. Maar hoe oud de pèrdjes daadwerkelijk zijn, is niet vastgesteld.

Naast dat er veel over is geschreven, is er ook een liedje over gemaakt door Niek de Rooy.

In een mini expositie zijn ‘de pèrdjes’ te zien in het Stadskantoor (Wolvenhoek 1). Ze staan er tot en met vrijdag 5 januari. Het ruiterspel staat zodanig opgesteld dat ze van buiten ook te zien zijn. Na de expositie gaan ‘de pèrdjes’ weer terug naar hun plek in het Stadhuis.

http://www.erfgoedshertogenbosch.nl/perdjes

Adverteren op Rosmedia?
 
X