Geschiedenis ROS-Kabelkrant

1991 – 1995

In 1991 is in Rosmalen Stichting Teleros opgericht met als doel een kabelkrant voor Rosmalen te exploiteren. De stichting ontving aanvankelijk een gemeentelijke subsidie. Door noodzakelijke bezuinigingen binnen de gemeente werd deze subsidie stopgezet. Hiervoor in de plaats kreeg de stichting een gratis tv-kanaal ter beschikking met de bedoeling een kabelkrant te maken. De vrijwilligers schreven zelf een eigen softwareprogramma en op 1 maart 1991 ging de zender de lucht in. Al snel werd de kabelkrant erg populair vooral toen de tekstreportages aangevuld werden met fotoreportages.Rosmalense ondernemers ontdekten de mogelijkheden van de lokale omroep en de inkomsten uit advertenties zorgden vervolgens voor een gezonde financiële organisatie.

Samenvoeging Rosmalen – ’s-Hertogenbosch

1995 – 2002

Vijf jaar verzet mocht niet baten. Op 12 september 1995 stemde de Eerste Kamer in met het voorstel van het kabinet om Rosmalen samen te voegen met ’s-Hertogenbosch. Aangezien volgens de Mediawet een gemeente slechts over één lokale omroep mag beschikken, volgde voor ROS-radio en voor de BLOS (de lokale omroep van ’s-Hertogenbosch) samenvoeging tot één lokale omroep.De financiële situatie van de BLOS was slecht, de omroep stond op het punt failliet te gaan. Stichting Teleros nam de apparatuur over en de BLOS (later Boschtion) bleef in de lucht. ROS-Kabelkrant vormde een aparte stichting en zette in Rosmalen haar programma’s voort. De gemeente ’s-Hertogenbosch verkocht het CAI-net aan Essent. Een jaar na de samenvoeging verliep het contract dat ROS-Kabelkrant had met Essent en Essent eiste dat ROS-Kabelkrant haar uitzending uit ging breiden over de hele gemeente ’s-Hertogenbosch. Voor ROS-Kabelkrant was deze eis financieel onhaalbaar en de krant dreigde van de Rosmalense beeldbuizen te verdwijnen. Een spontane handtekeningenactie leverde 10.000 handtekeningen op waarna Essent besloot haar eis te laten vallen. De rust keerde weer in Rosmalen.

Teleros in de problemen

2002 – 2004

In 2002 kwam ROS-Kabelkrant weer in gevaar. Stichting Teleros was in financiële problemen geraakt door het wegsluizen van geld naar de noodlijdende omroep van ’s-Hertogenbosch, Boschtion. De vrijwilligers richtten een nieuwe stichting op, stichting ROS-Kabelkrant. Bij het Commissariaat van de Media werd een verzoek ingediend om een commerciële omroep op te richten met als doelstelling ‘het maken van een kabelkrant’. De toestemming kwam snel en sindsdien is ROS-Kabelkrant een onafhankelijke, commerciële en financieel gezonde omroep. Een goede organisatie waarin uitsluitend vrijwilligers (zo’n 25 personen) werkzaam zijn, kenmerkt deze kabelkrant. Na maanden van voorbereiding verscheen op 1 mei 2004 ROS-Kabelkrant in een nieuwe lay-out op de beeldbuis in Rosmalen.

Nieuwe website

2010

Na een lange voorbereidingstijd gaat de nieuwe website van ROS Kabelkrant tijdens de SJV kindervakantieweek begin september online.
De nieuwe site biedt een moderne layout en vooral meer interactie met de bezoekers d.m.v. een enquete, gastenboek en bezoekersforum.
Naast de items uit de kabelkrant biedt de nieuwe site de mogelijkheid extra achtergrondinformatie, fotoreportage’s en YouTube video’s over Rosmalense onderwerpen te tonen.
De agenda houdt u op de hoogte van Rosmalense evenementen waarbij u meteen kunt zien bij welke van die evenementen een fotograaf van ROS Kabelkrant aanwezig zal zijn.
Via de RSS feeds krijgen bezoekers gemakkelijk en snel een compact overzicht van de nieuwste berichten op de site. Ook handig op een mobiele telefoon.

Adverteren op Rosmedia?
 
X