Lezing over Sinterklaas bij Heemkundekring

Wie alles over Sinterklaas wil weten, kan op woensdag 22 november terecht bij Heemkundekring Rosmalen. Om 20.00 uur begint er de lezing van dhr. Jan Franken.

De historische Nicolaas werd geboren in Lydië en werd omstreeks het jaar 350 bisschop van Myra. Na zijn dood werden de verhalen over de goedgeefse bisschop even zovele legenden waarin het getal drie een grote rol speelt.

Vanuit die legenden werd hij de patroon van uiteenlopende groeperingen: studenten, handelaren, schippers, reizigers, moordenaars, arme kinderen en bakkers. Ook stond hij bekend als huwelijksmakelaar. Zijn roep verspreidde zich over het Byzantijnse Rijk en Rusland. Van dat laatste land is hij de patroonheilige. Het graf van de beroemde heilige werd een bedevaartsoord. Toen Normandische edellieden uit Sicilië zijn graf bezochten, in de kruistochtentijd, en het omringd zagen door Turkse overheersers, hebben ze zijn gebeente opgegraven.

Ze brachten het in het geheim naar Bari in ZuidItalië. Vanuit Bari verspreidde de nagedachtenis van Sint Nicolaas zich via de Normandiërs over WestEuropa. Hij werd de Sinterklaas van de Middeleeuwen. Het openbare feest van de Sint werd in protestantse streken tijden verboden, maar ging binnenshuis gewoon door als familiefeest. Zelfs een uitrusting met pietermannen, uitgedost als Spanjolen op een boot uit het vijandelijke Spanje, kon hem niet deren. Tot op de dag van vandaag kan Sint u verblijden met verhalen, anekdotes, gedichten en geschenken.

Sinterklaas heeft door de eeuwen heen al veel moeten doorstaan en ook heden ten dage lijkt het wel dat er een discussie gaande zal blijven over de aanwezigheid van zijn Zwarte Pieten. Maar dhr. Franken zal aantonen dat het zwart van Zwarte Piet noodzakelijk is. Wilt u weten waarom? Dan moet u beslist aanwezig zijn bij de lezing. Deze interessante lezing wordt gehouden op woensdag 22 november om 20.00 uur in de Heemkamer van Heemkundekring Rosmalen in Perron-3. Ingang B, eerste verdieping, ruimte 1R.

U bent van harte welkom, de entree is gratis voor onze leden. Niet leden betalen € 2,-.

Voor reserveringen of vragen kunt u contact opnemen met Wilma van Creij, tel. 06-21456545 of via de email: email wilmaheem@gmail.com

Adverteren op Rosmedia?
 
X